Odborná doporučení Společnosti pro lékařskou mikrobiologii

Zuzana Krátká

Třetí odborné doporučení, které na stránkách SMIS uvádíme, je z dílny Společnosti pro lékařskou mikrobiologii. Jde o další lékařskou odbornou společnost, jejíž názory MZČR neakceptuje.

Co říkají mikrobiologové na očkování lidí po covidu? Uznávají postinfekční imunitu a připojují se k imunologům a ke strategii podávat lidem po prodělaném onemocnění covid-19 maximálně jednu „boostovací dávku“. Jejich prohlášení ze dne 14.května 2021 podpořila i řada významných lékařů z jiných oborů . Společnost pro lékařskou mikrobiologii v dalším prohlášení vyjádřila nesouhlas s plošným testováním lidí pomocí PCR testu z preventivních důvodů, jelikož je to ekonomicky i organizačně pro laboratoře neúnosné. V době, kdy je nízká virová nálož v populaci, není takové testování odůvodněné. Testovat by se měli pouze lidé s klinickými příznaky a kontakty lidí s covid-19.

Jaká je realita? MZČR názor renomované odborné společnosti nesdílí, vyžaduje preventivní testování a počet prováděných antigenních a PCR testů je stále obrovský (viz graf dle dat ÚZIS). A od září plánuje, že si neočkovaní lidé budou testy hradit sami… K tomu není co dodat.

Sdílejte