Beru toho vlevo

Tomáš Fürst

Ministr zdravotnictví státu Florida, John Ladapo, vydal 12. září 2024 zbrusu nové doporučení ohledně mRNA vakcín proti covidu. Doporučení je naprosto fascinující a měli byste si ho přečíst celé. Kdo nemá čas nebo náladu, tady jsou klíčové body v češtině.

Ladapo píše, že dostupný booster nechrání před infekcí virovými kmeny, které v současnosti dominují. Dále připomíná, že nebyla a nejsou k dispozici žádná data, která by prokazovala, že booster chrání před hospitalizací či těžkým průběhem.

Proto doporučuje mRNA vakcíny proti covidu nepoužívat. Poskytovatelé zdravotní péče by měli lidem, kteří mají z covidu obavy, přednostně nabídnout jiné než mRNA vakcíny.

V další části dokumentu jsou vyjmenována rizika mRNA vakcín, kterých by si poskytovatelé zdravotní péče a pacienti měli být vědomi. Nechybí mezi nimi myokarditida, ortostatická tachykardie (POTS) a různá autoimunitní onemocnění. Ladapo také píše, že je možné, že mRNA vakcíny mají zápornou účinnost při ochraně před infekcí. Dokonce zmiňuje i riziko integrace části vakcíny do DNA, což může být dědičné.

To nejlepší ale přijde nakonec. Místo mRNA vakcín doporučuje ministr zdravotnictví státu Florida jako prevenci proti covidu fyzickou aktivitu, omezení konzumace ultra-zpracovaných potravin a radí trávit hodně času venku na floridském slunci, abychom si doplnili hladinu vitamínu D.

No nechtěli byste taky takového ministra? Beru toho vlevo.

Sdílejte