Vakcinační voodoo

RNDr. Tomáš Fürst, PhD.

Na ministerstvu zdravotnictví se prý úředníkům v noci zdává divný sen: Obří jehla se zvolna noří do společensky zodpovědného ramene a božská substance se důstojně a spravedlivě rozlévá do svalu spořádaného občana někde v Praze. A v tu samou chvíli někde ve Frýdku na ulici zachroptí zarytý antivaxer, sesune se k zemi a vypustí svou bídnou asociální duši. A další injekce v Praze – a další antivaxer se sune k zemi v Jeseníku. A takhle to jde až do probuzení, kdy se třikrát očkovaný úředník vypraví na ministerstvo sepisovat další protiprávní nápady na boj s neočkovanými.

Je nesmírně zajímavé, že v Británii toto vakcinační voodoo – vlhký sen českých ministerských úředníků – proměnili v realitu! Tým britských statistiků se tomuto fenoménu věnuje v obsáhlém a skvěle napsaném článku, který vřele doporučuju přečíst. Vypůjčil jsem si z něj následující tři grafy:

Nekovidová mortalita vakcinovaných a nevakcinovaných osob ve věkových skupinách 60-69 let a 70-79 let dle Neil et al, 2021
Nekovidová mortalita vakcinovaných a nevakcinovaných osob ve věkové skupině 80+
dle Neil et al, 2021

Tři grafy výše ukazují vývoj necovidové mortality během roku 2021 v Británii ve třech různých věkových kohortách rozdělený podle vakcinačního statutu. Připomínám, že jde o necovidovou mortalitu, jakékoliv vlny v datech tedy nejdou odbýt poukazem na vlny epidemie. Zajímavé je, že neočkovaní mají systematicky vyšší necovidovou mortalitu – vakcína zřejmě představuje koncentrované dobro, chrání nejen před úmrtím na covid, ale i na cokoliv jiného! Ještě zajímavější však je, že necovidová mortalita neočkovaných ve věku 60–69 náhle nevysvětlitelně narostla kolem 12. týdne, zatímco v kohortě 70–79 k tomuto nárůstu došlo asi o měsíc dříve a v kohortě 80+ ještě dříve.

Celá věc začne dávat ten pravý voodoo smysl, když se podíváme, kdy byly v Británii dané věkové kohorty očkovány. Vrchol očkovací vlny první dávkou v kohortě 80+ nastal hned na přelomu roku, v kohortě 70–79 někdy kolem pátého týdne a v kohortě 60–69 kolem sedmého týdne. A je to tady – pravé a nefalšované vakcinační voodoo: Jakmile začnete očkovat, chvíli poté nevysvětlitelně a divoce naroste mortalita neočkovaných. Přesně jako ve snech českých úředníků.

Skutečně věříte, že se poddaným jejího veličenstva podařilo uvést voodoo rituály do praxe? Neexistuje jednodušší vysvětlení tohoto zdánlivého kouzla? Samozřejmě, že ano: Kdo zemře krátce po očkování první dávkou, objeví se v datech jako necovidové úmrtí u neočkovaného. Statut očkovaného totiž vrchnost uděluje až 14 dnů po druhé dávce. Musíte se jí ale dožít. Kdyby první dávka vakcíny vedla k velkému množství úmrtí, vypadala by data přesně takto: Krátce po očkovací vlně v dané věkové kohortě by vyskočila necovidová mortalita u skupiny, která je klasifikována jako neočkovaní.

Z vakcinačního voodoo se tedy nakonec možná vyklube vakcinační mortalita ukrytá v datech pomocí statistického voodoo. Stay tuned.

Sdílejte