SMÍŠ se ptá – kdo jsou lidé z Občanského prohlášení?

Zuzana Krátká

V listopadu v době, kdy se na Akademii věd rozběhla petice podporující povinné očkování, kterou podporovali zejména prof Šebo a prof Hořejší., se skupina vědců rozhodla naopak podpořit nás, kteří věří v sílu postinfekční imunity a chtějí společnost spíše stmelovat než rozdělovat. Vzniklo Občanské prohlášení, ke kterému se stále ještě můžete přidat. A to i vy vědci, tak i podorovatelé z jiných skupin.

Robin Čumpelík a Standa Miler se se skupinou spojili a podpořili ji tím, že s některými zakládajícími členy natočili velmi zajímavá videa, která se postupně dostávají ven. Pro mne jsou cenná tím, že na nich hovoří vědci, kteří jsou „PROFÍKY“ ve svém oboru, skvěle ovládajícími své řemeslo, ale zároveň to nejsou „profláknuté tváře“. myslíte si, že mají menší právo říkat svůj názor než lidé jako Smejkal, Maďar nebo Konvalinka? Nemají. Věda, ta je o diskusi. Jak to v ní chodí a co tito lidé umí a jaký je jejich názor na vědu, to si poslechněte na skvělých videích. není to jen o covidu. Věřím, že se vám to bude líbit!

Jinak doporučujeme sledovat kanál Občanské Iniciativy, kam Robin Čumpelík a Stanislav Miler ukládají záznamy a sestřihy z akcí pořádaných např. Iniciativou 21, SMIS, ProLibertate, či jejich rozhovory s různými zajímavými osobnostmi. V tomto příspěvku přinášíme několik odkazů na nahrávky rozhovorů s velmi zajímavými vědci.

Rozhovor s Ivanem Novotným, molekulární biologem z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky:

„Nebojím se očkování. Sám jsem očkovaný. Není nebezpečí vakcinace nebo nevakcinace, ale společenské důsledky, co z toho mohou vzejít. Segregace je nebezpečná. Vakcinace je dobrovolná záležitost.“

Co říká Leoš Valášek, molekulární biolog z Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky, signatář Občanského prohlášení vědců o chybně používané definice bezinfekčnosti, na které jsou postavena stávající vládní opatření? Proč vedou k nekontrolovatelnému šíření viru SARS-CoV-2 v populaci? A jak jsou zneužívána k diskriminaci občanů, zejména dětí?

Rozhovor s Hanou Hanzlíkovou, která pracuje v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky na Oddělení dynamiky genomu.

„Strach je nejhorší. Když jsou lidé vystrašení, tak nejednají podle sebe, ale podle toho, co jim diktují média. Jsem logický člověk a logika v rozhodování je pro mě nejdůležitější. Člověk si ovšem říká: Proč to vlastně nejde? Když je jasný úkaz něčeho, tak proč na to nereagujeme a nechováme se podle toho?”

Mezi vědce, kteří se vyslovují v podobném duchu, patří také Karel Drbal, který pracuje na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, Katedře buněčné biologie. Dlouhodobě se věnuje mapování povrchu buněk imunitního systému pomocí vazebných reagencií a zavádění nových způsobů jejich přípravy. Zajímá se o dynamické změny v imunitním systému při ohrožení homeostázy organismu v podmínkách infekčních chorob a vývoji nádorů.

„Nad vyhláškou je vždy zákon… Stát dle mého názoru neví, jak to právně uchopit a uskutečnit. Zároveň si nemyslím, že je to nutné. Musíme se zaměřit zejména na to, co bylo zanedbáno. Například na komunikaci mezi jednotlivými úrovněmi lékařské péče, komunikaci ministerstva směrem k nemocnicím, správné řízení procesů a další. To, si myslím, zachrání mnohem více životů…“

Zajímavé je přečíst si i názory „etických kapacit“ např. v rozhovoru pro Deník N theologa Marka Orka Váchy, který v závěru odpovídal na tuto otázku: Hrají ve vědecké a lékařské komunitě roli obyčejné lidské slabosti typu osobních ambicí a animozit?

Byla by iluze si myslet, že vědci jsou jako dávní mniši, kteří v šeru svých laboratoří nezištně pátrají po konečné pravdě. Že autorita, kterou kdysi měly církve, má nyní věda. Nemá. Mezi vědci jako mezi všemi profesemi jsme my lidé, kteří trochu toužíme po té polní trávě. Jsme pyšní na to, co víme, a nebudeme se bavit s nikým, kdo nemá zkoušku z anatomie.

Ti opravdu dobří lékaři jsou pokorní a naslouchající. Jako ve všech ostatních profesích jsou i zde dobří i zlí, pokorní i pyšní. Lékaři, biologové, právníci, politici i kněží jsou velké skupiny lidí, kde najdete všechny ctnosti a nectnosti naší lidské komedie.

Osobně si myslím, že tato čtveřice vědců nám své názory na problematiku očkování a covidu vysvětlila s pokorou a jasně.

Sdílejte