Přirozená imunita předčí očkování

Tomáš Fürst

V Českých zemích probíhá poněkud zmatená debata o přirozené imunitě a očkování. Nejlépe ji shrnula Angelika Bazalová v Reflexu: „… ministerstvo zdravotnictví nám v podstatě říká: Protilátky nefungují, proto se musíte očkovat, abyste měli protilátky!“

Nedávno proběhl na MZdr kulatý stůl, u kterého odborníci diskutovali o tom, zda je možné uznávat přítomnost protilátek jako ekvivalent imunity získané po očkování a zda vůbec osoby s protilátkami očkovat. Kulatý stůl dosti nezvykle moderoval sám premiér. Výsledek debaty shrnula náměstkyně ministra Vašáková tak, že se účastníci údajně shodli na tom, že pro uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti není dost důkazů a že není jasné, jak vysokou hladinu člověk musí mít a zda by ho chránily i proti mutacím koronaviru. Je pozoruhodné, že někteří účastníci kulatého stolu popřeli, že by tato shoda nastala. Dokonce i sám premiér měl potřebu uvést vyjádření náměstkyně Vašákové na pravou míru: „Paní náměstkyně Vašáková to nekomunikovala správně, správně komunikoval pan Vojtěch, to znamená, že to rozhodnutí není definitivní, debata bude pokračovat.“ A to již brzy.

Že to s protilátkami bude poněkud jinak, než si odborníci na našem ministerstvu myslí, naznačuje česká studie z dílny SMIS s příznačným názvem „Protilátky po prodělané infekci poskytují dostatečnou a dlouhodobou ochranu proti onemocnění COVID-19“. Definitivní tečku za touto debatou však učinila retrospektivní izraelská studie zahrnující 700 tisíc lidí, jejíž závěr doslova říká „Tato studie prokázala, že přirozená imunita poskytuje dlouhodobější a silnější ochranu před nákazou, symptomatickým průběhem a hospitalizací způsobenou delta variantou viru SARS-CoV-2 než imunita po dvou dávkách BNT162b2 vakcíny“.

Autoři srovnali (A) pacienty očkované dvěma dávkami Pfizer vakcíny, kteří před očkováním nemoc neprodělali a (B) pacienty neočkované, kteří dříve nemoc prodělali. Skupina očkovaných měla 13 krát vyšší riziko nákazy delta variantou koronaviru než skupina neočkovaných po infekci. Riziko symptomatického průběhu i riziko hospitalisace bylo významně vyšší u skupiny A než u skupiny B.

Debata tedy končí. Koronavirus s mutací delta vakcínu Pfizer jednoznačně obelstil, ale prohrává u lidí s přirozenou imunitou. České ministerstvo by mělo na svém webu „Dezinformace, lži, hoaxy a alternativní fakta o covid-19“ upravit informace. Seznam zaručeně pravdivých výroků z dílny MZdr obsahuje tato tvrzení:

  1. Tzv. post infekční imunita není celoživotní ani dlouhodobá. Očkovací látka vytvoří daleko vyšší hladiny protilátek a buněčnou imunitu. Taková imunita je robustnější, a proto také dlouhodobější.

2. „Dá se proto předpokládat, že po očkování bude imunita solidnější a dlouhodobější než po vlastním prodělání nemoci.

České ministerstvo zdravotnictví tedy přesně ilustruje oblíbený český vtip: Víte, jaký je rozdíl mezi fake-news a news? Asi tak půl roku.

Sdílejte