Zákaz vstupu neočkovaným do USA

Hana Zelená

V Česku jede covido-očkovací dezinformační kampaň, která naštěstí příliš nepadá na úrodnou půdu. Kdo vydržel vzdorovat dosud, těžko jej trapné reklamní slogany s pravopisnými chybami k takovému kroku přesvědčí dnes. Podstoupení jakéhokoliv dobrovolného očkování je soukromou věcí a rozhodnutím každého člověka, nikomu jinému do toho nic není, a věřme, že tomu tak už zůstane. S úlevou sledujeme, že snad prozřel už i náš ministr zdravotnictví, a tak se i neočkovaní mohou opět cítit plnohodnotnými občany ČR.

Není tomu tak ale všude na světě, a nejde jen o tradiční totalitní režimy jako je Severní Korea nebo Čína. Je třeba si stále připomínat, že v USA, v zemi považované mnohými za vzor demokracie, je stále vyžadováno pro vstup do země potvrzení o absolvování covidového očkování. A to i přesto, že k tomu neexistuje jediný medicínský důvod. I přesto, že se množí znepokojivé zprávy o nežádoucích účincích a o zvýšení počtu nadměrných úmrtí od zahájení plošné vakcinace. I přesto, že velká většina lidí už má infekci za sebou a vakcínu nepotřebuje. I přesto všechno vláda USA trvá na zákazu vstupu do země neočkovaným. Naprostou zrůdností je, že v důsledku tohoto nesmyslného nařízení dochází také k rozdělování rodin. Dopadá to těžce i na naše občany, kteří v USA žijí či pracují nebo zde mají příbuzné.

V poslední době se na mě obracejí lidé, kteří se díky diskriminační politice USA ocitli v těžké osobní situaci. Text jedné pisatelky zde s jejím svolením zveřejňuji (s vynecháním identifikačních údajů.) 

Považuji něco podobného za skandální. Rozdělování rodin si pamatuji z dob železné opony a nyní se děje totéž, jen pod jinou záminkou.

Radu bohužel nemám, snad by poradilo ministerstvo zahraničí nebo USA ambasáda.

Jsem původem z (ČR), ale posledních pět let žiji se svým manželem a dětmi v USA, kde manžel pracuje a děti chodí do školy. Moje maminka, které je nyní 74 let, žije v (ČR). Maminka je nemocná a já bych za ní moc ráda přijela, abych ji potěšila a pomohla jí. V posledním roce jsem ji bohužel nemohla navštívit a moc mě to tíží. Naposledy jsem ji viděla před rokem a půl po dvou letech, kdy jsme z USA nemohli vycestovat. Jistě víte, že USA i nadále vyžadují pro vstup do země vakcinaci. 

Je mi 46 let a jsem ve velmi dobré fyzické kondici. Covid jsem prodělala dvakrát s mírnými příznaky. Nevidím důvod, proč bych měla podstoupit očkovaní a vystavovat se potenciálním vedlejším účinkům, když přínos této vakcinace by byl v mém případě minimální či žádný. Velmi bych si přála maminku vidět, ale pokud ji navštívím, tak se nedostanu zpět za manželem a dětmi. Pro návrat do USA potřebuji buďto potvrzeni o očkovaní nebo lékařské potvrzeni, že mi dané očkování není doporučeno. 

Nedala byste mi prosím nějakou radu nebo doporučení, co dělat? Strach z vedlejších účinků vakcíny mi způsobuje stres. Na jedné straně bych si moc přála vidět svoji mámu, na druhou stranu nemůžu dlouhodobě odejít od svého manžela a dětí a čekat, až se otevřou hranice. Cítím se být tímto systémem vydírána a tlačena k něčemu, co nechci a z čeho mam velké obavy.

Budu Vám velmi vděčná za jakoukoliv Vaši radu.

Mnohokrát děkuji.

Sdílejte