NESMÍŠ se ptát

Zuzana Krátká

Pokud v dnešní době chcete být aktivní na facebooku a publikovat na něm informace o covidu, tak se připravte na adrenalinovou zábavu. Nikdy nevíte, zde ti, co čtou vaše příspěvky, budou opravdu znalí problematiky a zda se nerozzlobí.

Publikovali jsme nedávno článek „Protilátky po prodělaném onemocnění COVID-19 poskytují dostatečnou a dlouhodobou ochranu před reinfekcí“ na stránkách Časopisu lékařů českých. Publikace vzbudila ohlas, protože jsme v ní informovali o výsledcích vyšetření protilátek u různých skupin pacientů. Více si můžete přečíst na stránkách SMIS.

Trochu nás překvapil kritický dopis hematologa Prof. MUDr. Smoleje (pdf viz níže), který měl výhrady k designu a k závěrům studie. Mrzelo nás ale víc to, že redakci časopisu nařkl pan profesor z nekvalitního recenzního řízení. V tomto případě článek prošel dokonce dvojnásobným recenzním řízením. První proběhlo v časopise Alergie, kde jsme obsahem zaujali, ale bohužel byl článek moc dlouhý. Zkracovat jsme jej nechtěli a dohodli jsme se tedy s redakcí ČLČ. Tedy recenze proběhly v obou časopisech a zapracovali jsme připomínky z obou recenzí.

Měli jsme možnost se ke kritice vyjádřit (pdf viz níže) a při té příležitosti jsme doplnili i nové publikace potvrzující to, že imunita vyvolaná onemocněním poskytuje dlouhodobou ochranu proti závažnému onemocnění covid. To samé tvrzení jsme podložili i daty o počtu pacientů na JIP.

A když jsme na našem facebookovém účtu vyvěsili jak kritiku, tak odpověď, dostali jsme od správců facebooku na příspěvek bann. Na tři dny zákaz všeho, na 90 dní zásadní omezení sledovanosti. A výhružku, že nám účet zcela blokují, pokud nebudeme dodržovat pravidla komunity.

Zdá se vám nemožné, že cenzura na facebooku je tak obrovská? Nechápete, jak může vadit článek z recenzovaného vědeckého časopisu? Nám už to divné nepřijde, protože toto je realita posledního roku. které čelíme. Toto je třetí zásah…

Sdílejte