Hrdinové mezi námi – policista Tomáš Ježek a vojenský zdravotník Daniel Ďuriš

Robin Čumpelík

Příběh zdravotníka Daniela Ďuriše, dnes vojáka v záloze, který dříve pracoval jako profesionální zdravotník 43.výsadkového praporu v Chrudimi útvaru rychlého nasazení.

V rozhovoru přibližujeme princip aktivních záloh v Armádě ČR, výcviku vojáků pro poskytnutí zdravotní péče, zásobách zdravotnického materiálu i názoru na dovoz zdravotních pomůcek z Číny, zkušenostech záchranáře v prvním období pandemie (dubnu – červnu 2020), zkušenosti na oddělení ARO, spolupráci na přípravě pandemického plánu pro Českou republiku, zkušenostech s aplikací vakcín proti „prasečí chřipky“ v roce 2009.

„Nemůžeme svou moc neustále delegovat na někoho jiného. Je to těžké přijmout svou odpovědnost a hovořit ve svém životě pravdu. Když pravdu přijmeme, pak víme, co máme v životě změnit. Pak můžeme odstranit mnoho věcí, co můžeme změnit. Zároveň můžeme odstranit odpovědnost systému, na který to stále házíme.“, hovoří o své životní filozofii. Dnes se Daniel věnuje kurzům výcviku přežití, a to i u dětí.

Druhý rozhovor je s kapitánem Tomášem Ježkem, který pracuje u Policie České republiky v oblasti kybernetické kriminality. Hovoříme o postupné proměně společnosti, současném dění a celospolečenské situaci. “Rodí se pomalu nová doba.”, říká v rozhovoru. Přibližujeme odbornost a celkové téma kybernetické kriminality, zneužívání digitálního světa i rostoucí kriminalitu v prostředí sociálních sítí.

“Media informují tendenčně a informace různě ohýbají. Ptám se. Kdo jim platí ušlý zisk? Když poslední dobou už ani nevyhledávají senzace. Pozoroval jsem to nejvíce na demonstracích. Vlastní zkušenost mám z Českou televizí, kdy se mnou natočili dlouhý rozhovor, ale do vysílání pak dali dvě nejpitomější větičky.”

Více informací a kratší videa jsou k dispozici na kanálu Inovace Republiky:

https://www.youtube.com/channel/UCBaZlXmNcEmf0qhN8KiXqBw

Sdílejte