Neakceptujme vakcinační doporučení bez řádné odborné diskuse

Zuzana Krátká

Vloni jsme se 17.listopadu sešli pod letenským metronomem a heslem našeho setkání bylo „Ať se k nám právo vrátí“. Letos jsme se přesunuli do centra Prahy na Náměstí Republiky, kde se konalo setkání signatářů a příznivců Charty 2022. V chladu a dešti jsme tu měli pokojný mítink, na kterém vystoupila celá řada hostů včetně jejích tří mluvčích – Tomáše Nielsena, Jiřího Berana a Jindřicha Rajchla. Heslem by mohlo být „Ať se k nám rozum vrátí“. Záznam z této akce nemáme, ale k dispozici jsou alespoň texty některých řečníků. Kamerový záznam má Policie ČR, která pečlivě dokumentovala všechna naše vystoupení. Nikoliv chování demonstrantů, to by se dalo pochopit. Ale natáčeli naše proslovy… Zřejmě takto si ministr Rakušan představuje ochranu svobody slova. Toto je demokracie v roce 2022 …

Svůj projev, který jsem konzultovala s přáteli z Iniciativy 21 a SMIS, jsem kvůli dešti zkrátila, ale doufám, že v něm hlavní myšlenky zazněly. V celém znění je Vám k dispozici zde.

Vážení přátelé a příznivci Charty 2022,

Sešli jsme se, abychom v tento sváteční den zavzpomínali nejen na statečný boj studentů za svobodu a demokracii, ale abychom se společně zamysleli nad tím, jak moc jsme si v posledních letech nechali vnutit vidění světa jednou malou skupinou odborníků na epidemii.

Je stále jasnější, že tuto společnost v minulých letech nezničila nová infekce. Tu bychom bývali zvládli. K rozkladu společnosti přispěli lidé, kteří ji nejprve vyděsili, a pak ji „zachraňovali“ pomocí tzv. vakcinace. Největší vakcinační kampaň všech dob však nevedla k zastavení epidemie. Experti prosazují očkování novými mRNA vakcínami, ale nedostatečně ověřují jeho účinnost a zcela podceňují signály nebezpečí.

Je stále zřejmější, že vakcinace jako pravidelný zdroj zisku, se velkým farmaceutickým firmám i všem zprostředkovatelům zalíbila natolik, že pro ně celá akce nekončí, a naopak vymýšlejí, jak tento zdroj příjmů udržet v chodu.

Pro naprostou většinu z nás však covid skončil. Málokterý nemocný s respiračním infektem zamíří na testy. Nikomu se nechce zůstávat v karanténě. Téměř každý má imunitu vyvolanou infekcí nebo očkováním. A bohužel se musíme smířit s tím, že staří lidé prostě jsou náchylní k respiračním onemocněním a řada z nich umírá právě z důvodu infekce.  A je jedno zda omikronové , chřipkové či jiné. Naším úkolem je zaměřit se na jejich léčbu. To je ta správná cesta.

Přesto bude pan ministr Vlastimil Válek ve dnech 21.-22.11.2022 pořádat v Praze v hotelu Diplomat pro experty z Evropské unie  konferenci s názvem „Budování důvěry veřejnosti jako cesta k přijetí vakcíny“. Experti z různých oborů mediálních i medicínských se budou domlouvat na tom, jak obyvatelstvo resp. lékaře k vakcinaci motivovat. Budiž, mají to s lidmi, kteří očkování na covid odmítli, těžké. Ale z materiálů připravených k této akci je zřejmé, že se Evropská unie opět chystá oživit elektronické covid pasy, aby nám tzv. usnadnila cestování. A to je prostě nepřijatelné… Experti také chtějí centralizovat na evropské úrovni sběr dat o všech našich očkováních. Cílem, kterým se netají, je zvýšit proočkovanost evropské populace. Tedy pod rouškou „ochrany zdraví“ roztočit lukrativní vakcinační byznys ještě víc.

Jenže experti zapomněli, že nejdůležitější pro to, aby jim lidé věřili, bylo  lidem o očkování nelhat. Za ty dva roky zcela ztratili naši důvěru. Za alarmující považuji to, že mnoho lidí váhá už i nad základními očkováními dětí, která považovali dřív za správná. A to je medicínský průšvih. Vakcinologové by se měli vážně zamyslet nad tím, aby nenadělali urputným prosazováním nepovinných očkování víc škody než užitku.

Nepotřebujeme konferenci, kterou Válek svolává. Řešení je jednoduché – přestaňte lidem lhát a začněte diskutovat s odborníky, kteří vás upozorňují na rizika vakcinace. Už máme dost toho, že se bezdůvodně ignoruje význam imunity získané proděláním nemoci. Vadí nám, že se bagatelizuje riziko poškození zdraví po použití mRNA vakcín. Je nepochopitelné, že stále nejsou k dispozici česká data, ze kterých bychom byli schopni zjistit, jaký mělo prodělání covidu a očkování proti němu skutečný vliv na zdraví populace. Nevěříme závěrům statistiků, protože jsme je už několikrát načapali při zkreslování závěrů. Situace je však taková, že datům kraluje biolog nikoliv statistik prof. Dušek a odmítá je vydat.

Věřili jsme dlouhá léta tomu, že vakcinační doporučení připravuje skupina expertů, lékařů z mnoha oborů, aby bylo zajištěno, že vakcíny nás nejen ochrání před konkrétní nemocí, ale také, že nezpůsobí nemoci jiné. Realita je jiná. Vakcinační doporučení vydává de facto jedna osoba, prof. Chlíbek. Možná mu pomáhá několik odborníků v jeho blízkosti. Doporučení je pravděpodobně sepsané na základě evropských či amerických podkladů ale je v nich patrná kreativita českých autorů.

Minimálně poslední doporučení vakcinologické společnosti z 8.11.2022 vzniklo bez schválení členy vakcinologické společnosti a bez konzultace s experty z Národního institutu pro zvládnutí pandemie. Minimálně toto doporučení neměli možnost připomínkovat  ani členové jiných odborných lékařských společností. Alespoň členové výborů imunologické a mikrobiologické společnosti o něm nevěděli.

Na půdě EMA došlo ke schválení vakcíny Comirnaty pro děti ve věku 6 měsíců až 5 let, proti jejímuž přijetí jsme velmi dlouho bojovali u českých i evropských institucí, jelikož výsledky klinické studie jsou zcela nepřesvědčivé, vakcína není kvalitní a bezpečnost nebyla dostatečně ověřena v klinických zkouškách. Zda SÚKL schválí vakcínu pro ČR už zřejmě není podstatné. Prof. Chlíbek o bezpečnosti vakcíny a její efektivitě nepochybuje, už je zahrnutá v novém dokumentu vakcinologů. Pokud je tedy tato vakcína platná i v ČR (víme o ní jen to, že má registrované štítky), tak je to důkaz, že si čeští odborníci zcela nechali vzít možnost rozhodovat o tom, jaké vakcíny budou v ČR povolené a jaké ne.

Chtěla bych apelovat na pediatry a praktické lékaře, ať si pečlivě nové doporučení Vakcinologické společnosti ze dne 8.11.2022 přečtou a všimnou si některých důležitých detailů. Doporučení není nikým podepsáno, nikdo za jeho správnost neručí. Doporučení neobsahuje žádné odkazy na klinické studie, jejichž závěry jsou v něm citovány. Ono by se totiž ukázalo, kdyby si ty studie někdo přečetl, že to, co je v doporučení napsáno, není úplně to samé, co říkají studie.

Chtěla bych apelovat na lékaře, ať se zamyslí nad tím, zda opravdu máme daty ověřenou efektivitu očkování – opravdu jsou vaši očkovaní pacienti zdravější a odolnější než ti neočkovaní? Opravdu mají z očkování prospěch?

Chtěla bych apelovat na vás na všechny. Používejte rozum. V doporučení se píše, že je možné očkovat „po vymizení příznaků akutní infekce a ukončení izolace“. Copak je normální nechat se očkovat ihned po nemoci? Opravdu jste přesvědčeni o tom, že je moudré očkovat zdravé děti, mladé lidi a těhotné ženy? Proč tedy některé státy očkování dětí zakázaly zcela nebo očkují jen děti rizikové?

Budeme dál společně s kolegy ze SMIS a ze sdružení Iniciativa 21, jejichž jménem tu dnes hovořím a které na dálku zdravím, bojovat proti nekritické „víře v očkování“ jako „tečce za covidem“.

Budeme mluvit o těch z vás, kteří jste měli tu smůlu, že očkování pro vás skončilo poškozením zdraví a kteří nejen, že těžko hledáte odbornou lékařskou pomoc, ale navíc nikdo z vás dosud nedostal finanční kompenzaci.  

A chceme vás – laiky i lékaře – požádat, abyste se k nám přidali a psali dopisy společně s námi lidem, kteří mají moc věci změnit. Informace o tom komu, jak a o čem najdete brzy na našich stránkách.

V Chartě 2022 se píše: „Blaha společnosti nikdy nelze dosáhnout na úkor blaha jednotlivců. Povinností státní moci není diktovat lidem, jak mají se svým životem a zdravím naložit. Povinností státu je vytvořit takové podmínky, aby měl každý sám možnost převzít odpovědnost za svůj život a své zdraví.“

A o tom to je…

Děkuji vám, že tu jste dnes s námi.

Z. Krátká, Charta 17.11.2022

Sdílejte